Overheidsinstanties die een schuld komen innen doen dat roekeloos

e 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens met schulden moeten beter worden geholpen, zeggen ook Nederlandse rechters. De schuldprocedures zijn te ingewikkeld, en ze maken het probleem alleen maar erger, schrijft de Raad voor de Rechtspraak in een nieuw rapport. "In onze huidige maatschappij wordt van burgers verwacht dat zij zelfredzaam zijn. Voor een deel van de samenleving is dit terecht, maar die aanname geldt ook voor degenen die daartoe niet in staat zijn. Dit is de groep die niet gedijt in de huidige zelfzorgsamenleving." De consequentie daarvan, schrijft de raad, is dat dit deel van de samenleving te maken krijgt met een opeenstapeling van problemen die zich vaak vertalen in juridische procedures. Boetes, deurwaarders, verhogingen en incassokosten Een kleine schuld wordt snel groter, want betalingsachterstanden voor premies, belastingen, huur en energiekosten moeten op korte termijn worden afgelost. Wie dat niet kan betalen, laat de rekening liggen en die wordt snel hoger door standaardkosten: rente, deurwaarderskosten, griffierecht, buitengerechtelijke incassokosten, boetes en verhogingen. Wendy (27) uit Limburg, moeder van twee kinderen van vier en zes, is zo'n schuldenaar die al jarenlang tobt met deurwaarders, dagvaardingen, boetes en beslagleggingen. "We hebben zo'n 12 deurwaarders die regelmatig langskomen om schulden te innen. Ik probeer dan een afspraak met ze te maken: een tientje per maand. Daarmee hou je ze een tijdje stil. Maar niet bij elke deurwaarder lukt dat. Ze blijven maar terugkomen, terwijl ze nou toch wel moeten weten dat we niet draagkrachtig zijn." Wendy is het hartgrondig eens met de partijen die zich nu sterk maken voor versimpeling: het is ontzettend ingewikkeld om uit de schulden te komen.

Overheidsinstanties die een schuld komen innen doen dat roekeloos

Overheidsinstanties die een schuld komen innen doen dat roekeloos, en zorgen dat mensen nog dieper in de financiële problemen komen, zo oordeelde deze week nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Staatssecretaris Tamara van Ark kondigde noodmaatregelen aan. Wat is er aan de hand?

De 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens met schulden moeten beter worden geholpen, zeggen ook Nederlandse rechters. De schuldprocedures zijn te ingewikkeld, en ze maken het probleem alleen maar erger, schrijft de Raad voor de Rechtspraak in een nieuw rapport.

“In onze huidige maatschappij wordt van burgers verwacht dat zij zelfredzaam zijn. Voor een deel van de samenleving is dit terecht, maar die aanname geldt ook voor degenen die daartoe niet in staat zijn. Dit is de groep die niet gedijt in de huidige zelfzorgsamenleving.”

De consequentie daarvan, schrijft de raad, is dat dit deel van de samenleving te maken krijgt met een opeenstapeling van problemen die zich vaak vertalen in juridische procedures.

Boetes, deurwaarders, verhogingen en incassokosten

Een kleine schuld wordt snel groter, want betalingsachterstanden voor premies, belastingen, huur en energiekosten moeten op korte termijn worden afgelost. Wie dat niet kan betalen, laat de rekening liggen en die wordt snel hoger door standaardkosten: rente, deurwaarderskosten, griffierecht, buitengerechtelijke incassokosten, boetes en verhogingen.

Wendy (27) uit Limburg, moeder van twee kinderen van vier en zes, is zo’n schuldenaar die al jarenlang tobt met deurwaarders, dagvaardingen, boetes en beslagleggingen.

“We hebben zo’n 12 deurwaarders die regelmatig langskomen om schulden te innen. Ik probeer dan een afspraak met ze te maken: een tientje per maand. Daarmee hou je ze een tijdje stil. Maar niet bij elke deurwaarder lukt dat. Ze blijven maar terugkomen, terwijl ze nou toch wel moeten weten dat we niet draagkrachtig zijn.”

Wendy is het hartgrondig eens met de partijen die zich nu sterk maken voor versimpeling: het is ontzettend ingewikkeld om uit de schulden te komen.

ZWS Incasso probeert debiteuren, waarvan ons duidelijk en bekend is dat zij in een dergelijke situatie zitten, te helpen. Door met de debiteur mee te denken en te benoemen bij welke instanties zij zich kunnen melden voor hulp, hopen wij de schuldenaren te motiveren actie te ondernemen. Wat wij met grote regelmaat zien is dat overheidsinstanties roekeloos, zonder rekening te houden met situaties, te werk gaan. Zij voeren kostenverhogende maatregelen uit, waarvan vooraf te beoordelen is dat het niet effectief is. Ook het leggen van beslagen helpt in veel gevallen niet. ZWS Incasso is van mening dat juist de overheid rekening moet houden met de situaties van de schuldenaren. Zij zijn immers in staat daadwerkelijk hulp te bieden.×