Deurwaarders hebben minder werk: ‘Vak zal nooit helemaal verdwijnen’

ZWS Incasso_Deurwaarders hebben minder werk_ 'Vak zal nooit helemaal verdwijnen'

Deurwaarders hebben minder werk: ‘Vak zal nooit helemaal verdwijnen’

Minder huisbezoeken, minder beslagleggingen en minder dagvaardingen. Deurwaarders kwamen vorig jaar een stuk minder vaak in actie dan het jaar ervoor. “Ik denk dat er meer rekeningen worden betaald”, zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter. Toch hebben zij op dit moment minder werk.Het aantal zaken dat deurwaarders behandelden lag ruim tien procent lager dan in 2017, blijkt uit de jaarcijfers van de beroepsorganisatie voor gerechtsdeurwaarders KBvG. Zo werd er veel minder beslag gelegd op salarissen en bankrekeningen en deelden deurwaarders minder dagvaardingen uit.

Minder werk

De crisis is intussen een paar jaar voorbij. Volgens Otter is dat een belangrijke verklaring dat deurwaarders minder te doen hebben. “Ik denk dat het zeker invloed heeft dat meer mensen werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen.” De voorspoed kost wel sommige deurwaarders hun baan. Al zal het vaak nooit helemaal verdwijnen. “Er zullen altijd mensen met schulden blijven denk ik.”

Na een bezoek van de deurwaarder heeft een schuldenaar officieel twee werkdagen om te betalen of een betalingsregeling te treffen. Gebeurt dat niet dan kijkt de deurwaarder of er salaris of een uitkering is waar beslag op kan worden gelegd, of een bankrekening waar geld op staat. De deurwaarder moet er wel rekening mee houden dat iemand iets overhoudt om van te blijven leven.

Ook vorig jaar legden deurwaarders geregeld beslag op salarissen en uitkeringen van mensen met betalingsachterstanden. Begin 2019 staat de teller op bijna 400.000 lopende beslagen. Gemiddeld gaat het om een openstaand bedrag van zo’n 7.000 euro per persoon.

Ook vorig jaar legden deurwaarders geregeld beslag op salarissen en uitkeringen van mensen met betalingsachterstanden. Begin 2019 staat de teller op bijna 400.000 lopende beslagen. Gemiddeld gaat het om een openstaand bedrag van zo’n 7.000 euro per persoon.

Achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes

Overigens is huur een van de laatste posten waar mensen achterstand bij oplopen. “Want dan weten ze dat ze kunnen worden ontruimd.” Dat gebeurt alleen als er echt geen andere oplossing meer mogelijk is, vorig jaar toch nog ruim 5.000 keer. Verder innen deurwaarders vaak achterstallige zorgverzekering, studieschulden en boetes.

Cijfers

Totaal aantal ambtshandelingen deurwaarders 2018: 2.038.700 (-11 procent)

Gelegde beslagen in 2018 op salarissen/uitkeringen: 265.000 (-9,7 procent)

Totaal aantal beslagen per 1/1/2019: 379.738

Gemiddelde hoofdsom per persoon: 6.897 euro

Aantal dagvaardingen: 394.400 (-2,5 procent)

Uitgevoerde ontruimingen: 5.400

Aantal werknemers deurwaarderskantoren: 3.142 (-5,8 procent)

Agressie tegen deurwaarder: 709 meldingen (-9 procent

Inschakelen deurwaarder

ZWS incasso werkt, zoals in onze voorgaande artikelen reeds was te lezen, ook samen met deurwaarders. Indien een incassotraject tot zijn eind komt, en de vordering is niet of niet volledig voldaan, dan kan het zo zijn dat wij, in opdracht van onze opdrachtgever, over gaan tot dagvaarden. Een dagvaarding is een officiële, schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen. De dagvaarding is het eerste processtuk in een civiele procedure of in een strafproces en vermeldt waar het in de zaak om gaat en op welke gronden de eis berust.

Voor dat wij overgaan tot het opstellen van de dagvaarding, maken wij de schuldenaar bewust van de bijkomende gerechtelijke kosten. Schuldenaren kunnen dan altijd nog over gaan tot betalen, zodat wij het gerechtelijke traject kunnen voorkomen. Lukt dit niet, dan wordt de dagvaarding uitgereikt aan de schuldenaar. Dit wordt gedaan door de deurwaarder.

Vervolgens kan er met de deurwaarder nog een betaalafspraak worden gemaakt om de rechtszaak te voorkomen. Wordt er ook van die mogelijkheid geen gebruik gemaakt, dan zal de rechtszaak dienen. Na afloop van de rechtszaak, maar uiteraard afhankelijk van de uitspraak van de rechter, kan de rechter overgaan tot, bijvoorbeeld, het leggen van loonbeslag. De deurwaarder verricht de ambtshandelingen in het proces, en kan uiteindelijk de schulden innen. Hoe meer zaken  minnelijk worden geïncasseerd, des te minder werk een deurwaarder krijgt.

Deurwaarder of incassobureau

Een deurwaarderskantoor is geen incassobureau. Er zijn een hoop deurwaarderskantoren die ook incassodiensten verrichten, maar in beginsel hebben deze twee zaken niets met elkaar te maken. Een deurwaarder is er om ambtshandelingen te verrichten, welke tijdens een incassoprocedure kan worden ingezet. Bij ZWS Incasso vormt de deurwaarder het verlengstuk van onze dienstverlening. Soms, indien het dossier daar om vraagt, kunnen wij besluiten de incassoprocedure in te korten of over te slaan. Wij schakelen dan direct de deurwaarder in. Dat doen wij alleen indien het belang van de zaak daar om vraagt. Door het succes van ZWS Incasso hebben ook onze deurwaarders minder werk.

Voor het innen van openstaande facturen kun je het beste een incassobureau inschakelen. Een goed incassobureau heeft een goede samenwerking met een deurwaarderskantoor en kan zodoende ook de gerechtelijke procedure voor u voeren.

Neem voor meer informatie contact op met ZWS Incasso. Dat kan via 036-260 260 2.×