Een op de vijf oud-studenten met studieschuld wanbetaler

ZWS Incasso_Een op de vijf mensen met studieschuld wanbetaler

Een op de vijf oud-studenten met studieschuld wanbetaler

Een op de vijf oud-studenten met studieschuld heeft een betalingsachterstand, meldt de NOS woensdag op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Sinds 2015 zijn de cijfers niet verbeterd ondanks het voornemen van toenmalig minister van onderwijs Jet Bussemaker om het aantal wanbetalers te verlagen, merkt de omroep op.

Maar in de afgelopen vier jaar is de definitie van iemand met een betalingsachterstand ook veranderd. Eerder was iemand al wanbetaler bij een achterstand van 50 euro. Nu moet de achterstand minimaal 270 euro zijn en moet iemand minstens drie termijnen achterlopen.

Als de oude definitie wordt gebruikt, is het aantal wanbetalers juist verder gestegen.

DUO kan ook een bedrag van ruim 76 miljoen euro niet innen omdat de 20.000 voormalig studenten die dit bedrag hebben geleend naar het buitenland zijn vertrokken en niet te traceren zijn. In 2015 stond dit cijfer op 22.000 mensen.

Wanbetaling onder studenten

Als Incassobureau merkt ZWS Incasso dat vorderingen op studenten soms lastig te incasseren zijn. Dit omdat ze staan ingeschreven, of wonen, in een studentenhuis waarbij de post niet altijd goed wordt ontvangen. Ze staan ingeschreven op een ander adres dan waar ze daadwerkelijk verblijven. Ze zijn lastig bereikbaar, en ook de verhaalsmogelijkheden zijn niet altijd even sterk. Daarnaast is het inkomen van een student vaak ook niet torenhoog, waardoor incassodossiers vaak langdurig lopen alvorens deze volledig zijn ingelost. Kijk daarom, bijvoorbeeld, vooraf op Google Streetview of het adres van je klant een studentencomplex betreft. Zo kun je mogelijk vooraf al concretere afspraken maken.

Wij adviseren onze klanten goed in kaart te brengen met wie je zaken doet. Natuurlijk is niet alles van te voren te voorkomen, maar beperken kun je het wel. ZWS Incasso helpt haar klanten met het beperken van risico’s. Wil je weten hoe? Neem dan contact met ons op!×