Deurwaarders GGN lozen molensteen, maar houden geldzorgen

ZWS Incasso_Deurwaarders GGN lozen molensteen, maar houden geldzorgen

Deurwaarders GGN lozen molensteen, maar houden geldzorgen

Het deurwaarderskantoor GGN heeft zich van een molensteen verlost door een miljoenenvordering van vertrokken GGN-deurwaarders op afstand te zetten. Daarmee is een acuut financieel gevaar voor het bedrijf geweken.

Niettemin blijft de financiële situatie van het deurwaarderskantoor ‘op dit moment nog heel zorgelijk’, aldus toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT).

Miljoenenclaim

GGN, ’s lands grootste deurwaardersorganisatie, is tien jaar geleden ontstaan uit een landelijke fusie van allerlei kleinere deurwaarderskantoren. Achttien inmiddels uitgetreden deurwaarders, die in 2009 hun kantoor hebben ingebracht in ruil voor een belang in de nieuwe holding, willen geld zien.

Dat gaat om €24,5 mln, zo blijkt uit het laatste jaarverslag (2017). Maar GGN kan dat niet uitkeren.

Toezichthouder eiste ingrijpen

Toezichthouder BFT eiste dat GGN met een oplossing zou komen om de dreiging van acute financiële problemen weg te nemen. ‘BFT zei dat dit zo niet langer kon voortduren’, zegt bestuurder Rinus van Etten van GGN Mastering Credit.

Daarom voert GGN nu een structuurwijziging door, waarbij een nieuwe coöperatie tussen het bedrijf en de aandeelhouders komt te staan. ‘Het idee is dat werkmaatschappij op afstand is komen te staan van de aandeelhoudersproblematiek. Perikelen met aandeelhouders horen namelijk thuis in aandeelhoudersvergaderingen. Dat heeft ons gehinderd. Klanten willen toch weten wat er aan de hand is. En de toezichthouder zei dat deze situatie moest worden opgelost.’

Of dit ook echt een oplossing is, laat BFT-directeur Marijke Kaptein in het midden. ‘Dit is een zaak van de aandeelhouders. Wij gaan hier niet over.’ De vordering van €24,5 mln hangt nu vast aan de nieuwe entiteit GGN Coöperatief U.A. die los staat van de werkmaatschappij, constateert ze. In de coöperatie zit geen geld. ‘Daarmee is de vordering de facto verdwenen’, zegt Kaptein.

Oud-participanten de dupe?

Toch bestrijdt GGN-bestuurder Van Etten dat de oud-participanten helemaal kunnen fluiten naar hun geld. De coöperatie keert dividend uit. De oud-participanten hebben daar ook recht op.

Die mededeling neemt toezichthouder Kaptein met een korrel zout: ‘Dividend? Op basis van de laatst bekende cijfers is GGN verlieslatend.’ Verwonderlijk is dat niet: de markt voor deurwaarders staat al langere tijd onder druk.

‘Doorgroeien’

GGN heeft nog geen jaarverslag gepubliceerd over 2018. In de vorige vier was telkens een continuïteitsparagraaf opgenomen door de accountant. Die paragrafen vormen een bondige samenvatting van al het leed dat de afgelopen jaren bij GGN is geleden: snel dalende omzet, aanhoudende verliezen, reorganisaties, afboekingen van goodwill, moeilijke marktomstandigheden en het niet voldoen aan het bankconvenant met ING.

Niettemin is GGN-directeur Van Etten tevreden met de structuurwijziging. ‘Het wordt eenvoudiger om nieuwe aandeelhouders toe te laten treden zodat GGN haar leidende positie kan vasthouden en verstevigen. Zo kan GGN de ambities op het gebied van innovatie waarmaken, doorgroeien en meer commerciële slagkracht creëren.’1
Goedendag. Waar kunnen wij u mee van dienst zijn?
Powered by