Grootbedrijf moet mkb binnen 30 dagen betalen

ZWS Incasso_Grootbedrijf moet mkb binnen 30 dagen betalen

Grootbedrijf moet mkb binnen 30 dagen betalen

 Grote bedrijven moeten facturen van mkb’ers straks binnen 30 dagen gaan betalen. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) gaat de wet aanscherpen.Dat doet Keijzer omdat er geen schot zit in de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van mkb’ers betalen. Uit recente cijfers blijkt dat gemiddelde al jarenlang net iets boven 40 dagen te schommelen. Vooruitgang is er niet, ook niet nadat de wettelijke termijn in 2017 op 60 dagen werd gesteld. Binnen 30 dagen betalen is gemakkelijk haalbaar.

Binnen 30 dagen betalen

„Een goed draaiende economie geeft minder aanleiding tot lange betaaltermijnen dan een moeizaam draaiende economie”, schrijft Keijzer. „Daarom vind ik het zorgelijk dat de betaaltermijnen ook in recente jaren niet de gewenste ontwikkeling laten zien. Het geeft verder te denken dat betalingen van grote bedrijven in de richting van het mkb een minder gunstige ontwikkeling laten zien dan de algemene, licht dalende tendens.” Daarom gaat de staatssecretaris nu steviger ingrijpen.

Keijzer gaat ’kort na de jaarwisseling’ het nieuwe beleid naar de Kamer sturen. Of daar bijvoorbeeld ook een boete of berisping bij komt voor bedrijven, geeft de staatssecretaris nog niet prijs. Ze wil eerst de evaluatie voor de wet betalingstermijnen grote bedrijven afwachten.

Duidelijke afspraken

Om een lange betaaltermijn te voorkomen is het noodzakelijk om vooraf duidelijke afspraken te maken. Zorg dat je afspraken over de betaaltermijn hebt gemaakt, voor je zaken met elkaar doet. Achteraf is het een stuk moeilijker om afspraken te maken dan vooraf. Daarnaast kun je, indien er duidelijke afspraken zijn, de debiteur gemakkelijker wijzen op het overschrijven van de betaaltermijn. Een duidelijke debiteurenadministratie is dan ook van groot belang. Zo kun je snel en correct reageren indien betaling op zich laat wachten.

ZWS Incasso kan jouw bedrijf ondersteunen op dit gebied. Zo kunnen wij adviseren op het moment dat jouw klant een afwijkende betaaltermijn wenst, en kunnen wij ondersteuning bieden bij het voeren van een debiteurenadministratie en de opvolging daarvan.×