Artikel van Michelle Westmaas: Het belang van Algemene Voorwaarden

ZWS Incasso_Het belang van Algemene Voorwaarden (1)

Artikel van Michelle Westmaas: Het belang van Algemene Voorwaarden

Onze collega Michelle Westmaas heeft een artikel geschreven uit de praktijk. Dit artikel gaat over het belang van goede Algemene Voorwaarden.

Het belang van Algemene Voorwaarden

Men onderschat vaak het belang van Algemene Voorwaarden. Er zijn veel bedrijven die Algemene Voorwaarden bij een ander bedrijf weghalen, vaak zonder dat goed wordt gekeken naar of de inhoud wel dekkend is. Algemene Voorwaarden worden door veel bedrijven eens in de paar jaar herzien, terwijl er in korte tijd een hoop kan veranderen waardoor de bestaande Algemene Voorwaarden mogelijk niet meer volledig dekkend zijn. Ook is het recht nogal aan verandering onderhevig en kan het zo zijn dat sommige bepalingen op een later moment in strijd zijn met het op dat moment geldende recht. 

Bij ZWS Incasso behandel ik de incassodossiers voor een vaste opdrachtgever van ons, een autoverhuurbedrijf. Tijdens het behandelen van deze dossiers kwam ik telkens met advocaten en debiteuren (huurders) in dezelfde discussie terecht. Deze discussiepunten kreeg ik later terug in een vonnis, waarin de rechter de huurder gelijk gaf, helaas voor onze opdrachtgever en voor ons. In het vonnis kwam naar voren dat er het een en ander scheelde aan de Algemene Voorwaarden. Terugkerend discussiepunt was bijvoorbeeld de annuleringskosten. Pas dan merk je hoe ontzettend belangrijk goede Algemene Voorwaarden zijn.

Ik heb de kwestie uitgebreid met de opdrachtgever besproken en hij gaf mij akkoord om zijn Algemene Voorwaarden aan te passen. Ik heb samen met hem gekeken naar verschillende mogelijke situaties die zich kunnen voordoen in de praktijk, waarbij wij gebruik moeten maken van, en de huurder zullen moeten verwijzen naar, de Algemene Voorwaarden. Daarbij was het uiteraard van groot belang dat wij sterk in onze schoenen staan. Met deze punten, aan de hand van de wet en de input van de brancheorganisatie heb ik zijn Algemene Voorwaarden aangepast en een aantal essentiële punten toegevoegd.

Binnenkort treden de nieuwe Algemene Voorwaarden van onze opdrachtgever in werking. Hoewel wij hopen dat wij een huurder nooit naar deze Algemene Voorwaarden zullen hoeven te verwijzen, zal dat onvermijdelijk zijn. De keren dat dit zal gebeuren, zien wij, ZWS Incasso en onze opdrachtgever, met vertrouwen tegemoet want wij zijn zeer tevreden met het resultaat.

Goede Algemene Voorwaarden zijn altijd enorm belangrijk, maar in het bijzonder in stressvolle en onzekere tijden zoals nu, omdat zich dan meer situaties voordoen waarvan de Algemene Voorwaarden voorschrijven hoe daarmee wordt omgegaan. Algemene Voorwaarden zijn er om jouw bedrijf te dekken tegen mogelijke aansprakelijkheid en om klanten duidelijk aan te geven wat de consequenties zijn als er iets gebeurt of aan de hand is, zodat jij je hier altijd op kan beroepen, maar ook zodat klanten op voorhand weten waar ze aan toe zijn.

Wat ZWS Incasso voor u kan doen

Wil jij ook een check van jullie Algemene Voorwaarden om zeker te weten dat deze nog in orde zijn? Neem dan contact met mij op via 036 260 260 2 of via m.westmaas@zwsgroep.nl!

Link naar het orginele artikel: https://www.linkedin.com/pulse/het-belang-van-algemene-voorwaarden-michelle-westmaas/?trackingId=41e2qqa4RauGWPM3ijMOOQ%3D%3D×