Instant Payments: Vanaf de zomer altijd binnen vijf seconden overmaken tussen zeven banken

ZWS Incasso_vanaf de zomer betalingen binnen 5 seconden

Instant Payments: Vanaf de zomer altijd binnen vijf seconden overmaken tussen zeven banken

Na een succesvolle testperiode voeren zeven Nederlandse banken vanaf nu tot begin zomer 2019 geleidelijk de zogenoemde Instant Payments in. Klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab kunnen dan onderling elektronisch geld overmaken dat binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger staat.

Instant Payments

De Instant Payments zijn ook ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen beschikbaar. Klanten hoeven niets extra’s te doen om een betaling zo snel te laten verlopen, meldt Betaalvereniging Nederland maandag. De vereniging waarschuwt voor phishingberichten die iets anders beweren.

Vanaf afgelopen februari werden de eerste “instant”-overboekingen tussen de zeven banken uitgevoerd. Inmiddels zijn er 1 miljoen van deze overboekingen verwerkt, wat telkens binnen de geplande vijf seconden lukte.  “Instant Payments bieden nieuwe kansen en mogelijkheden voor consumenten en ondernemers”, zegt directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland. “Niemand hoeft meer met grote contante geldbedragen over straat om een tweedehands fiets of auto te kopen.”  

Geld is al overgemaakt

ZWS Incasso heeft regelmatig te maken met debiteuren die stellen de betaling reeds te hebben voldaan, terwijl deze door ons nog niet is ontvangen. Vooral bij betalingsregelingen kan dat vervelend zijn. Uiteraard heeft men de mogelijkheid om een spoedbetaling te verrichten, maar hier zijn kosten mee gemoeid. ZWS Incasso ziet een ontwikkeling als “Instant Payments” dan ook als een grote stap in de vooruitgang.   Op deze manier kunnen debiteuren, die bijvoorbeeld de 16 dagen termijn uit het oog zijn verloren of vergeten zijn een toezegging na te komen, alsnog tijdig de betaling verrichten. Hierdoor kan de debiteur mogelijk extra kosten voorkomen.   Daarnaast komt het geregeld voor dat wij betaalbewijzen opvragen bij onze debiteuren. Dit omdat de betaling mogelijk vanaf een andere bank is verricht, en deze door ons nog niet is ontvangen. Deze betaalbewijzen leveren vaak gedoe op, en zorgt voor extra administratie.   Al met al juicht ZWS Incasso deze ontwikkeling toe en zien wij uit naar de lancering voor het grote publiek.×