Gerechtsdeurwaarders waarschuwen: Pas op voor oplichters

ZWS Incasso_Gerechtsdeurwaarders waarschuwen_ Pas op voor oplichters

Gerechtsdeurwaarders waarschuwen: Pas op voor oplichters

Mensen moeten oppassen voor nepberichten van oplichters die zich voordoen als gerechtsdeurwaarders. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vrijdag.

Oplichters

De oplichters sturen nagemaakte aanmaningen en dagvaardingen en proberen zo niet bestaande schulden te innen. De nepberichten komen binnen via e-mail, sms en Whats-App.

De slachtoffers worden via een met knippen en plakken gemaakt nepbericht flink onder druk gezet. De oplichters dreigen daarbij met dagvaarding, beslaglegging op bankrekeningen of het blokkeren van het mailadres.

De KBvG raadt mensen aan via het register van gerechtsdeurwaarders te checken of de afzender echt een gerechtsdeurwaarder is en om alleen rekeningen te voldoen die afkomstig zijn van leveranciers die zij herkennen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt regelmatig voor malafide incassobureaus, die consumenten ook onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. Zij dreigen daarbij vaak een deurwaarder in te zetten; die mag wettelijk meer dan een incassobureau.

Malafide Incassobureaus

Regelmatig wordt men gewaarschuwd voor malafide incassobureaus. Deze incassobureaus hebben verschillende manieren van oplichten, en werken zeer overtuigend.
Sommige incassobureaus benaderen mensen met nep vorderingen die heel echt lijken. Ook komen deze incassobureaus heel dwingend over. Daardoor kiezen sommige mensen eieren voor hun geld, en betalen dan de vordering. Pas later ontdekken zij dan dat de vordering niet echt was. Het geld dan terugkrijgen is praktisch onmogelijk.

Dit soort malafide praktijken verpest het voor de bonafide incassobureaus. Sommige debiteuren willen daarom niet meewerken met het betalen van hun schuld, waardoor zij vaak met extra kosten te maken krijgen. Wij hopen dat de overheid streng gaat optreden tegen dit soort praktijken.

Betaal niet zomaar

Betaal een vordering van een incassobureau niet zomaar. Zoek het betreffende bureau op via bijvoorbeeld Google. Bekijk of het echt een actief bedrijf is, en zoek telefonisch contact. Als je het incassobureau onder werktijden niet te pakken krijgt, en je kan via Google niet veel over het bedrijf vinden, dan bestaat de kans dat het een malafide kantoor betreft. Bedenk ook altijd goed of de vordering je bekend voorkomt.×