Strenger toezicht op incassobureaus

ZWS Incasso_Strenger toezicht op incassobureaus

Strenger toezicht op incassobureaus

Incassobureaus moeten zich aan nieuwe regels houden, anders mogen ze niet langer schulden innen. Dat moet voorkomen dat mensen met schulden door malafide incassobureaus naar de financiële ondergang worden geholpen, hoopt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Toezicht op incassobureaus’s moet dan ook strenger!

Toezicht op Incassobureaus strenger

Incassobureaus hebben in de toekomst een vergunning nodig, als Dekkers zijn wetsvoorstel wordt aangenomen. Die krijgen ze alleen als ze schuldenaars bijvoorbeeld goed en helder inlichten over hun schulden en de afbetalingsmogelijkheden. Ook moeten incassobureaus goed bereikbaar zijn voor klachten.

Ambtenaren gaan erop toezien dat de bureaus niet buiten hun boekje gaan. Anders kunnen ze boetes opleggen. Wie bij een incassobureau werkt met schuldenaars of schuldeisers, moet voortaan kunnen aantonen dat hij geen relevant strafblad heeft.

Het kabinet had bij zijn aantreden al aangekondigd “onjuiste incassopraktijken” te willen aanpakken. Dekker wil “de goede incassobureaus van de kwade scheiden” om “mensen met schulden, die soms heel kwetsbaar zijn, te beschermen”.

ZWS Incasso juicht dit enorm toe. Ook wij zien in de markt dat er een hoop incassobureaus zijn die debiteuren verder in de problemen helpen en onder druk zetten. Wij incasseren op een maatschappelijk verantwoorde wijze, zonder het belang van onze opdrachtgever uit het oog te verliezen.

Keurmerken

Nederland kent verschillende Incassokeurmerken. Echter, het is niet verplicht een keurmerk te hebben. Sterker nog; De keurmerken zijn niet vanuit de overheid opgericht, maar zijn commerciële instellingen die zijn opgericht door bestuurders van verschillende incassobureaus. ZWS Incasso is niet aangesloten bij een dergelijk keurmerk, omdat wij zelf hogere eisen aan onze dienstverlening stellen dan de keurmerken adviseren. Wij vinden dat wij onszelf te kort doen met het voeren van een keurmerk, omdat onze eigen kwaliteitsnormen en eisen daarmee verloren gaan. Als voorbeeld verplichten wij onze medewerkers minimaal het WFT-Basis certificaat te behalen zodra ze bij ons in dienst treden.×