Incassonet Lelystad bij Tros Opgelicht

ZWS Incasso_Incassonet lelystad bij Tros opgelicht

Incassonet Lelystad bij Tros Opgelicht

Aurora Doeven uit Lelystad, handelend onder de naam Incassonet Lelystad en tevens eigenaar van AD Administraties, was op 29 september 2020 te zien in een aflevering van Tros Opgelicht.

Volgens haar familie heeft ze nooit een beroepsopleiding afgemaakt: Aurora Doeven deed financiële ervaring op bij verschillende administratieve baantjes en via cursussen. Maar de Lelystadse is ambitieus. In 2015 zet ze AD Holding op met daarin een boekhoudkantoor AD Administratie, dat later wordt aangevuld met Incassonet Lelystad, een franchise van Incassonet.

Kantoor huren zonder de huur te voldoen

Aurora huurt een complete etage in een verzamelpand voor ondernemers. De huur wordt niet betaald, maar volgens Aurora wordt er wel tweemaal ingebroken. Daarbij zou geld uit haar kluisje verdwenen zijn. Dat vind de verhuurder maar een raar verhaal: er zitten tientallen andere ondernemers in het pand die zoiets niet meemaken.

De boekhoudster huurt zelfstandig beveiliger Jerry van Zaane in, die het pand twee maanden lang fulltime bewaakt. Ze hoopt dat Jerry via zijn beveiligingsbedrijf een rapport opstelt waarmee ze huurkorting kan bedingen. Maar daar gaat Jerry niet mee akkoord. Uiteindelijk wordt ze uit het pand gezet met maar liefst 34.000 euro achterstand. Ze komt niet opdagen in de rechtbank.

Beslag op de bankrekening, maar deze blijkt leeg

Ook als Jerry naar de rechter moet omdat ze geen cent betaalt, laat ze niets van zich horen. De door Jerry geleden schade bedraagt meer dan 50.000 euro. Als ze na de uitspraak nog niet betaalt, laat Jerry beslag leggen op haar bankrekeningen. Deze blijken echter leeg te zijn.

Inmiddels is franchisegever Incassonet bijzonder ontevreden over haar franchise Incassonet Lelystad. Van werknemer Erik Ottens horen ze dat klanten klagen. Dan blijkt echter dat de vorderingen wel geïncasseerd worden door Aurora. Ze betaalt het geld alleen niet uit aan de opdrachtgevers. Het moederbedrijf probeert zo snel mogelijk alles vlot te trekken en zet Aurora Doeven de franchise uit.

Chaotische taferelen en slecht advies

De boekhoudster gaat met AD Administratie verder in een ander verzamelpand. Ook daar blijken volop klachten binnen te komen over de chaotische boekhouding en het ronduit verkeerde fiscale advies dat Aurora geeft. 

Zo krijgt personal trainer en sportschoolhouder Jack Schreer het advies om personeel dat maar vier uur per maand werkt niet te verlonen, maar te betalen onder de stelpost ‘overige kosten’. Jack heeft hiermee niet door dat hij zijn personeel zwart betaalt en hierdoor de verzekering voor hen niet geldt.

Ook de incassozaken die Jack door Aurora laat beheren komen na lang aandringen pas twee jaar na dato stukje bij beetje binnen. Bovendien is Jack’s sportschool Progress de Belastingdienst nog zo’n 8.000 euro verschuldigd vanwege de gebrekkige wijze waarop Aurora de jaarcijfers heeft ingevuld.

Tros Opgelicht spreekt twee administrateurs van andere kantoren die weggelopen klanten van AD Administratie opvangen. Ze zijn verbijsterd. Geen enkele administratie klopt. Er ontbreken stukken en er worden hele vreemde bedragen in verkeerde stelposten gezet. Als ze contact zoeken met Aurora heeft ze echter overal een smoesje voor om zaken uit te stellen. Zo duurt het 148 werkdagen voordat een boekhouder Ilona van Rutten de complete administratie van een klant overgedragen krijgt.

Kwalijke zaak voor incassobracnhe

Wederom een negatief bericht over de incassobranche in korte tijd. Samenwerken met een incassobureau, gaat vaak op basis van (wederzijds) vertrouwen.

Ontvangen gelden van debiteuren dienen zorgvuldig te worden beheerd en verwerkt. ZWS Incasso streeft er naar om ontvangen gelden iedere dag door te storten. Dit zorgt enerzijds voor een duidelijk overzicht en anderzijds is het voor ons klanten prettig snel over het geld te beschikken, aangezien zij daar vaak al langere tijd op wachten.

Incassonet is een franchise organisatie met meerdere vestigingen door het hele land. Inmiddels is franchisegever Incassonet bijzonder ontevreden over haar franchise Incassonet Lelystad. Ook in Almere, waar ZWS Incasso haar incassobureau gevestigd heeft, zit een vestiging van Incassonet.

Bekijk hieronder de betreffende aflevering van Tros Opgelicht.×