Incasso-cowboys aangepakt: verplicht register voor bureaus

ZWS Incasso_Incasso-cowboys aangepakt_ verplicht register voor bureaus

Incasso-cowboys aangepakt: verplicht register voor bureaus

Intimiderende of onbetrouwbare schuldeisers krijgen niet langer vrij spel. Demissionair minister Dekker (Rechtsbescherming) komt donderdag met een wetsvoorstel waarmee er een verplicht register komt voor incassobureaus. „Er moet een wet komen die het kaf van het koren scheidt”, zegt de bewindsman. „Zodat de Incasso-cowboys die mensen nog verder de problemen in helpen uit de sector worden gedrukt.”

Incasso-Cowboys

Het is het kabinet al langer een doorn in het oog dat iedereen een incassobureau kan beginnen, waardoor schulden soms zelfs onder bedreiging worden teruggevraagd. Zo was ’de Haagse Al Capone’ wijlen Eef Hoos jaren bekend om zijn intimiderende werkwijze. Hij kon ongestoord werken met zijn ’incassobureau’ Toetanchamon. Onacceptabel, vindt Dekker. „Iedereen die een incassobureau wil beginnen kan dat nu doen. Als je kijkt naar de branche zitten daar 400 tot 500 bedrijven in. Er zijn bedrijven die dat op een goede menselijke manier doen. Maar er zitten er ook bij die mensen nog verder de put in duwen.”

Intimideren

Dekker somt een voorbeeld op van hoe bedrijven uit de bocht vliegen. „Door onmiddellijk heel veel kosten in rekening te brengen en door soms ook te dreigen en intimideren.” Tot op heden kunnen dergelijke bedrijven zich ’gewoon’ incassobureau blijven noemen. Het verplichte register moet daar verandering in brengen. „Want dat betekent dat je aan bepaalde eisen moet voldoen en dat je anders geen vergunning krijgt.”

Zo wordt er bij een aanvraag gekeken of personeel juist is opgeleid, of het incasseren volgens de wet verloopt en of er een goede klachtenregeling is. Bedrijven die buiten de boot vallen mogen het werk niet meer uitoefenen. Anders maken ze zich schuldig aan een economisch delict en riskeren ze een forse geldboete, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf van maximaal zes maanden.

Bij ZWS Incasso vinden we dat alles op een respectvolle manier moet verlopen. Respectvol handelen is niet het zelfde als mild of makkelijk zijn. Respect is namelijk ook duidelijk zijn, zeggen wat je doet, doen wat je zegt en handelen binnen de mogelijkheden die de wet- en regelgeving ons biedt. Werk niet met Incasso-cowboys, ook niet als de relatie tussen U en uw klant niet meer te redden is.

Rotte appels

Het is overigens ook mogelijk dat bureaus hun vergunning weer verliezen. „Als er veel klachten binnenkomen kan je er ook weer worden uitgegooid. Daar wordt door de inspectie toezicht op gehouden.”

Dekker benadrukt dat het door de coronacrisis extra belangrijk is om de rotte appels uit de branche te werken. „De verwachting is dat we best eens een economisch ingewikkelde tijd tegemoet gaan. Dat wetende wil je voorkomen dat ze in de schulden belanden. Maar dat ze zo goed mogelijk worden geholpen als ze er toch in zitten, en niet van de regen in de drup.” Het kabinet wil met het wetsvoorstel voorkomen dat ’cowboys’ slachtoffers van de coronacrisis nog verder de put in helpen.

„Als ik klachten hoor schrik ik me af en toe wild”, besluit Dekker.

ZWS Incasso

ZWS Incasso is het eens met de heer Dekker. Het is belangrijk dat er een duidelijke richtlijn komt en dat niet iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen. Wij zijn benieuwd naar de uiteindelijke inhoud van deze vergunning. Belangrijk is in elk geval dat de Incasso-cowboys verdwijnen en dat er uitsluitend betrouwbare incassobureaus overblijven.

Op onze website informeren wij duidelijk over de Incassowet. Zodat mensen die van ons een brief ontvangen gemakkelijk kunnen nagaan of wat wij stellen, klopt. De hoogte van de incassokosten kan nagerekend worden via onze calculator. De opbouw van de kosten worden getoond.

Wij adviseren om, indien je voor en samenwerking met een incassobureau kiest, op het volgende te letten:

 • Maakt het incassobureau gebruik van een Stichting Derdengelden?
  Dit zorgt er voor dat de gelden niet op de lopende bedrijfsrekening ontvangen worden, en de gelden bij een eventueel faillissement beschermt zijn. Daarnaast is het in Nederland verboden om derdengelden te ontvangen op een eigen rekening. Kijk in de KvK of een dergelijke stichting aanwezig is, of vraag dit vooraf na.
 • Hanteren zij de incassokosten conform de WIK?
  Vraag er naar of kijk op de website of er iets over geschreven staat. Ook als het een zakelijke vordering betreft adviseren wij de hoogte van de WIK aan te houden om discussies te voorkomen.
 • Is het kantoor duidelijk fysiek te vinden?
  Incassobureaus hebben de neiging om schimmig te zijn over waar ze gevestigd zijn. Wij zijn van mening dat een incassobureau transparant moet zijn, ook over waar zij zijn gevestigd. Het geeft twijfels over de betrouwbaarheid als een kantoor zich probeert te verstoppen.
 • Is het kantoor goed bereikbaar?
  Steeds meer incassobureaus zijn moeilijk bereikbaar. Zeker voor debiteuren. Het is juist belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Lange keuze menu’s of constante verwijzingen naar internet, e-mail of portalen zorgt voor drempels.

Bron: https://www.telegraaf.nl/

Bron: https://www.internetconsultatie.nl/kwaliteitincassodienstverlening×