Betaaltermijn van grote bedrijven aan MKB eindelijk omlaag

ZWS Incasso_Betaaltermijn grote bedrijven (1)

Betaaltermijn van grote bedrijven aan MKB eindelijk omlaag

Betaaltermijn van grote bedrijven aan MKB eindelijk naar 30 dagen. De Tweede Kamer heeft gisteren bijna unaniem ingestemd met het wetsvoorstel dat de wettelijke betaaltermijn verkort. De wetswijziging komt tegemoet aan de doorgaans zwakkere onderhandelingspositie van mkb’ers.

MKB heeft liquiditeit nodig

Zowel de financiële- als de coronacrisis hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat een aantal grote partijen er niet voor terugdeinst de betaaltermijn te verlengen naar 90 of zelfs 120 dagen. “Hun kleinere leveranciers worden zo als een soort bank gebruikt en ik ben blij dat we daar binnenkort van af zijn. Het mkb heeft liquiditeit keihard nodig om overeind te blijven en te kunnen investeren,” aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Voortraject

Wel vraagt de ondernemersorganisatie nog aandacht voor het voortraject. Met name de termijn tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en het goedkeuren daarvan, waarna de termijn van 30 dagen pas gaat lopen. Dit voortraject maakt dat de betaaltermijn in de bouw bijvoorbeeld gemiddeld 75 dagen is. Daar is de publieke sector de grootste opdrachtgever. In het licht van de effectiviteit van de wet betaaltermijnen wil MKB-Nederland dat de overheid onderzoek gaat doen naar dit voortraject.

Gemiddelde betaaltermijn 2021

Het MKB wachtte in 2021 gemiddeld 43 dagen op betaling. Grote bedrijven moeten dus aanpassingen doen om de nieuwe betaaltermijn te hanteren. De intentie is er, stelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon, maar een deel van het grootbedrijf kent zijn leveranciers onvoldoende. Terwijl de impact op hun cashflow behoorlijk kan zijn, staat dit onderwerp bij veel ondernemingen nog niet of te laag op de agenda.

Het MKB

Betaaltermijn van grote bedrijven worden verlaagd. Voor deze wetgeving geldt dat een bedrijf tot het MKB behoort wanneer er voor twee opeenvolgende jaren wordt voldaan aan twee van deze drie kenmerken: er werken minder dan 250 personen, de jaaromzet bedraagt maximaal 40 miljoen EUR en het jaarlijkse balanstotaal is maximaal 20 miljoen EUR. Niet alle benodigde informatie is echter voor alle kleinere bedrijven bekend. Bij sommige data is het een kwestie van interpretatie. Daarnaast kan het tijdrovend zijn om de wettelijke specificaties toe te passen op complexe bedrijfsstructuren, zoals een dochteronderneming van een groot moederbedrijf: naast de inventarisatie van individuele leveranciers moeten dan bijvoorbeeld ook gedeponeerde aansprakelijkheidsverklaringen worden gecontroleerd. De wetswijziging roept dan ook veel vragen op bij het grootbedrijf, vooral bij organisaties gericht op werkkapitaal.



×