Aantal mensen met schuldproblemen groeit

ZWS Incasso_Schuldproblemen nemen toe

Aantal mensen met schuldproblemen groeit

Steeds meer mensen komen in de knel door de hoge prijs van energie en boodschappen, concludeerde ABN Amro maandag. Schuldhulpverleners voorzien een enorm probleem. „In Nederland zitten 630.000 huishoudens in de problematische schuldproblemen, met betalingsachterstanden van zes maanden of meer.”

Schuldproblemen

Het Nibud laat weten dat de cijfers er niet om liegen. „Eén op de drie huishoudens moet de eindjes aan elkaar knopen”, zegt de woordvoerder. „Door de enorme inflatie beslaan vaste lasten inmiddels 70 procent van de lage inkomens.” Vooral de flink gestegen energierekeningen zijn daar debet aan. „Deze groep houdt dus bar weinig over voor boodschappen, spaargeld of kleding voor de kinderen.” En wat nieuw is: ook de koopkracht van de lage en middeninkomens duikelt achteruit. „Het lastige voor deze mensen is dat ze de weg naar de gemeente niet weten te vinden en vice versa. Dus zij krijgen niet de juiste hulp binnen de juiste termijn.”

Ook directeur Geert van Dijk van de NVVK, vereniging voor schuldhulpverlening, maakt zich grote zorgen. Want naast deze 2,6 miljoen huishoudens weet hij dat één op de vijf huishoudens in Den Haag een betalingsachterstand heeft van drie maanden of langer. „En nationaal hebben 630.000 huishoudens problematische schuldproblemen, waar ze zelf niet meer uitkomen.”

Veel ondernemers en zzp’ers hebben hun spaargeld opgegeten, de prijzen van de dagelijkse behoeften (energie, brandstof, voeding) nemen een veel grotere hap uit de maandelijkse budgetten, en de lonen worden niet of te weinig gecorrigeerd aan de huidige inflatie. Van Dijk: „En dan komt 1 oktober er nog aan en dienen ondernemers de uitgestelde belastingen wegens corona, toch weer af te betalen. Dat wordt lastig met weinig vlees op de botten.”

Geldstress

Er is nog een probleem: mensen met geldstress nemen onhandige beslissingen op korte termijn, aldus Van Dijk. „Neem iemand die zijn baan kwijtraakt en denkt, ik word pakketbezorger. Die koopt een bus met nog meer schulden, en raakt van de regen in de drup.” En dan moeten mensen nog hulp vragen. Van Dijk: „Praten over geld en zeker over geldzórgen, laat staan hulp vragen bij de gemeente, dat doen mensen vaak te laat.”

„Je moet je trots volledig aan de kant zetten als je in de financiële problemen raakt”, zegt Erik (naam bekend bij redactie). Doordat hij en zijn ex-vrouw in 2014 in scheiding lagen, zetten ze hun huis te koop. De huizenprijzen waren destijds enorm gedaald, waardoor Erik 40.000 euro verlies leed. Omdat er ook nog een lening liep van 25.000 euro, ging het mis.

„Na twee maanden op de camping raakte ik in paniek. De bank, de gemeente, ze kwamen allemaal achter me aan.” Hij had toen alleen een uitkering, omdat hij volledig was afgekeurd als trombosepatiënt. Ook hij zat drie jaar in de schuldhulpverlening. Zijn geluk was dat hij een aardige ambtenaar kreeg toegewezen die hem goed begeleidde en zijn zelfvertrouwen teruggaf. Inmiddels heeft hij drie bankrekeningen waarover hij zijn inkomsten en uitgaven verdeelt. „Zelfs met mijn inkomen van 1500 euro per maand, houd ik nu geld over om te sparen.”

Door het wijkteam is hij zelfs gevraagd als budgetcoach, om anderen te helpen. Trots: „Zo goed ben ik er in geworden.”

Meer weten?

Heeft u te maken met schuldproblemen en heeft u van ons een brief ontvangen? Of bent u een schuldeiser en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op.×