Zo innen malafide incassobureaus niet-bestaande schulden

ZWS Incasso_Zo innen malafide incassobureaus niet-bestaande schulden

Zo innen malafide incassobureaus niet-bestaande schulden

Een schuld niet betalen maakt het alleen maar erger. Dus wat doe je als een incassobureau je woedend belt en je opdraagt een achterstallige rekening onmiddellijk te betalen? Gauw betalen. Zo werken malafide incassobureaus. Die rekening heeft echter nooit bestaan en zo strijken deze bureaus miljoenen op.

Er wordt veel geld buitgemaakt, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In veel gevallen gaat het om honderden euro’s per consument. Het vermoeden is dat deze malafide incassobureaus voor zo’n 6 miljoen euro hebben geprobeerd te innen.
De ACM publiceerde onlangs waarschuwingen vanwege overtreding van de Wet handhaving consumentenbescherming. Zes incassobureaus staan op de zwarte lijst, maar er zijn veel meer. Bovendien schieten ze weer als paddenstoelen uit de grond als er eentje verdwijnt, vertelt Saskia Bierling van de ACM.

Iedereen kan een incassobureau beginnen

Activa Finance/Activa Collectum, AMK Company, Be Clean, Co Jansen, Debt Pay en Unic Parts zijn de namen van de malafide bureaus waarvoor wordt gewaarschuwd. Maar een naamswijziging is zo doorgevoerd.

Iedereen kan een incassobureau beginnen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, wat klanten werven en het incasseren kan beginnen. Bedrijven als energieleveranciers of zorgverzekeraars kunnen ervoor kiezen het innen van niet-betaalde rekeningen uit te besteden aan een incassobureau.

Die bureaus zijn dus commerciële partijen, maar moeten zich wel aan de regels houden. Zo moeten er herinneringsbrieven worden gestuurd. De hoogte van de incassokosten is bovendien gereguleerd.

Deze bureaus hebben niets te maken met de echte incassosector, die een normaal onderdeel zijn van het economisch verkeer, zegt Bierling. “Ze zijn compleet malafide. Onterechte schulden incasseren is het verdienmodel.”

Zo gaan de oplichters te werk

Het werkt als volgt: je wordt gebeld door een bedrijf dat je vraagt ergens lid van te worden. Het bedrijf prijst bijvoorbeeld een abonnement of een gedeeld vakantiehuis aan, het kan van alles zijn. Het gesprek wordt opgenomen. Het doet er niet toe of je instemt of niet, legt Bierling uit, want zo’n overeenkomst is niet rechtsgeldig.

Een tijd later word je opnieuw gebeld, ditmaal door een incassobureau. Je hebt een openstaande rekening, omdat je destijds hebt ingestemd. En die rekening moet onmiddellijk betaald worden.

“Je herinnert je waarschijnlijk niets van dat eerste gesprek, maar deze mensen weten precies hoe ze je onder druk moeten zetten. Je denkt nu waarschijnlijk: daar trap ik niet in. Maar zo zit het niet.”

Controleer of het incassobureau zich aan de wet houdt

Onlangs publiceerde wij op onze website al een stuk waarin wij schrijven over de WIK (Wet Incassokosten). Hierin vertellen wij wat over de wet- en regelgeving. ZWS Incasso volgt deze regels strikt. Het is dan ook 1 van de signalen waar uit je kan opmaken of een incassobureau betrouwbaar is. Zoals hierboven gemeld kan iedereen een incassobureau beginnen. Echter, bij veel incassobureaus ontbreekt het aan kennis en ervaring. Daar zit tevens het gevaar. Wij zijn voorstander van een kwaliteitskeurmerk dat toeziet of een incassobureau zich aan de regels houdt. Tevens vinden wij dat niet iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen, maar dat men aan bepaalde eisen (ervaring, kennis, Enz.) zou moeten voldoen. Bij ZWS Incasso stellen wij, onder andere, het WFT Basis certificaat verplicht bij onze medewerkers

Lees ons artikel over de Wet Incassokosten hier: https://www.zwsincasso.nl/2019/04/25/wanneer-is-wet-incassokosten-toepassing/×